Steve Wozniak stämmer YouTube pågående bitcoin-bedrägeri

Steve Wozniak stämmer på YouTube för att låta bedragare använda sitt namn och likhet i falska bitcoin-giveaways.

Enligt rättegången , som inkom i Superior Court i delstaten Kalifornien, har skurkar lagt ut videor på plattformen där de hävdar att Wozniak är värd för en bitcoin-marknadsföring.

De övertygar användarna att om de skickar bitcoin till en angiven adress, kommer “Wozniak” att returnera det dubbla beloppet

“YouTube har visat en stadig ström av bedrägeri-videor och kampanjer som felaktigt använder bilder och videor av klaganden Steve Wozniak och andra berömda tekniska entreprenörer, och som har bedrägerat YouTube-användare av miljontals dollar,” står klagomålet.

I stämningen ingår skärmdumpar av videor som annonserar “5 000-BTC” och “10 000-BTC” -delningar från Wozniak, som inkluderar bilder av Apple-grundare. Det verkar finnas videor som använder likheten med andra tekniska ledare också, inklusive Elon Musk, Bill Gates och ekonomisk självhjälpsguru Robert Kiyosaki.

Klagandena, som inkluderar Wozniak och 17 andra individer, hävdar att YouTube är medveten om dessa bedrägerier men ändå inte har tagit ner videorna

”Trots kärandes och legioner av andra användares upprepade grunder att YouTube vidtar åtgärder för att avsluta denna bitcoin-giveaway-bedrägeri, försenade YouTube upprepade gånger eller vägrade att göra det,” lyder stämningen. “Som ett resultat av de tilltalades olagliga misslyckanden med att agera och bekräftande missuppträdande när det gäller att främja detta kriminella företag har klaganden Wozniak lidit och fortsätter att drabbas, oåterkallelig skada på hans rykte, och YouTube-användare, inklusive käranden, har bedrägerier av miljoner miljoner dollar. Bland andra lättnader söker käranden en beställning som kräver att YouTube slutligen slutar sin skandalösa praxis att vara värd, marknadsföra och dra nytta av dessa brottsligt bedrägliga videor och kampanjer. ”

” Vi tar missbruk av vår plattform på allvar och vidtar åtgärder snabbt när vi upptäcker överträdelser av vår policy, till exempel bedrägerier eller förutsättningar,” sa en talesman på YouTube i ett uttalande till The Verge.

Bedrägliga “giveaways” har länge varit en funktion i bitcoin-världen, men de får mer uppmärksamhet efter ett nätverksbrett hack på Twitter som utnyttjade kontoåtkomst för att utföra bedrägeriet i massiv skala. Förra veckan fick hackare åtkomst till konton från ett antal högprofilerade användare, inklusive Barack Obama, Joe Biden, Elon Musk, Bill Gates, Kanye West och Michael Bloomberg. Hackare använde de överträdda kontona för att meddela bedrägliga giveaways och hävdar att användare som skickade bitcoin till en angiven adress skulle få dubbelt beloppet i gengäld. Bedrägeriet tros ha tjänat sina skapare nästan $ 120 000. (Youtube-bedrägeriet, även om det riktar sig till bitcoin-ägare, verkar inte innebära kompromissad kontouppgifter.)

Twitter erkände att situationen ungefär en timme efter det började, twitrade från sitt supporthandtag, “Vi undersöker och vidtar åtgärder för att fixa det.” Företaget låste så småningom alla verifierade konton från att tweeta medan det tittade på händelsen, en åtgärd som fanns på plats i över två timmar.

“Vi känner alla hemskt att detta hände,” skrev Twitter-vd Jack Dorsey senare på kvällen. “Vi diagnostiserar och kommer att dela allt vi kan när vi har en mer fullständig förståelse av exakt vad som hände.”