Amerikaanse agenten komen in de weg van de Bitcoin Terroristische Financiering

De V.S. hebben ruwweg 2 miljoen dollar aan bitcoineenheden in beslag genomen die gebruikt zouden worden voor de financiering van terroristische groeperingen zoals Al-Qaeda, ISIS en anderen.

Terroristische Groepen worden vooruitlopend op de tijd tegengehouden…

Een van de grote zorgen over bitcoin is het gebruik ervan in criminele kringen. Het nieuws is dat bitcoin nog steeds populair is op donkere webmarkten, en de munt is vaak het onderwerp van hackers en cyberdieven. Onder de meest recente – en meest prominente – gevallen sinds kort zijn een Twitter BTC hack die verschillende spraakmakende accounts zag van mensen als voormalig president Barack Obama, zijn vice-president Joe Biden, Microsoft mogul Bill Gates en SpaceX en Tesla CEO Elon Musk ingehaald door cybercriminelen.

Het doel van dergelijke cijfers was om een op bitcoin gebaseerde oplichterij op te zetten die nietsvermoedende volgelingen zou verleiden om hun crypto naar anonieme adressen te sturen in de hoop dat ze hun stashes zouden laten verdubbelen. Dit was natuurlijk niet het geval, en de cyberdieven gingen er met ongeveer 121.000 dollar vandoor in BTC. De leider van de hackorganisatie – de 17-jarige Graham Clark – wordt nu onder meer beschuldigd van computerfraude.

Maar een andere grote zorg voor bitcoin-handelaren is hoe vaak de valuta wordt gebruikt om terroristische organisaties en anti-Amerikaanse agenda’s te versterken of te financieren. Op het moment van schrijven blijkt dat het geld dat naar deze organisaties wordt gestuurd in cryptocurrency-adressen wachtte, nadat het al was afgeleverd. De overheid heeft het geld uit deze portemonnees gehaald en onderzoekt nu verder waar het geld vandaan komt en wie de houders zijn.

In totaal is er geld van ongeveer 300 afzonderlijke rekeningen gehaald uit de crypto-portemonnees die in handen waren van wat The New York Times “bankachtige instellingen” noemt. Verschillende andere rekeningen – die allemaal miljoenen dollars in bitcoin en verschillende cryptocurrencies bevatten – werden op een zwarte lijst gezet of afgesneden, wat betekent dat hun oorspronkelijke eigenaars geen toegang hebben tot deze rekeningen op het moment van de pers.

John Demers – assistent-procureur-generaal voor de afdeling Nationale Veiligheid van het Ministerie van Justitie – kondigde dit aan in een verklaring:

De acties van vandaag beroven Hamas, Al Qaeda en ISIS van miljoenen dollars die ze hebben gevraagd om wapens te kopen en terroristen te trainen. Door het verhogen van de cryptografie op de sociale media probeerden deze terroristen de financiering van het terrorisme in het huidige tijdperk te brengen, maar deze acties tonen aan dat de wetshandhaving een stap vooruit blijft.

Je bent niet zo geheimzinnig…

Het probleem met het gebruik van bitcoin voor terroristische plannen is dat het niet zo anoniem is als men zou denken. Vrijwel elke bitcoin-transactie wordt opgenomen in een publieke keten waartoe iedereen toegang kan krijgen. Voor iedereen die de toekomst van bitcoin wil bekijken, geeft de keten hem alle informatie die hij nodig heeft.

Bovendien zegt de wetshandhaving dat zij op dit moment nieuwe instrumenten heeft ontwikkeld die agenten in staat stellen om mogelijkerwijs blokketentransacties op een dieper niveau te onderzoeken en te zien wie mogelijk betrokken is bij criminele activiteiten.